ÓVODAKERT

Béke utcai óvoda

Így telt a 2021/2022-es nevelési évünk a Manókertben

Manókertünk részévé vált az óvodai mindennapoknak. A telepített növények gondozása, a kertmeglévő tematikus részeinek megőrzése és fejlesztése folyamatos odafigyelést, tervezést igényel. Az elmúlt évben szerzett ismeretek során nevelőközösségünk gyakorlati tapasztalatokkal, innovatív pedagógiai módszerek alkalmazásával jártassá vált a további projektek megvalósításához.

Ősszel elkezdődött a termények betakarítása, sokoldalú felhasználása. Paradicsom szedésével, mosásával megalapoztuk a matematika tartalmú tevékenységeket. Sokoldalú felhasználásával lehetőség nyílt az egészségre életmódra nevelésre, a gyerekek szívesen kóstolták a számukra ismeretlen ízeket. A sütőtököt és a sárgarépát mesei tartalom bevonásával dolgoztuk fel, sokrétűen.

A tél folyamán a begyűjtött gyógynövényekből (citromfű, levendula, rozmaring, menta, zsálya) érzékelőjátékokat, gyógyteákat, illatzsákokat készítettünk. A megtermelt napraforgót télen a madarak számára helyeztük ki és ezzel az együttérzést, az állatokról való gondoskodást erősítettük meg.  Madárbarát kertünkben folyamatosan gondoskodtunk a madarak téli etetéséről, részben a szülők által hozott, részben a kertünkben megtermelt eleségekkel.

A tavasz ébredésével a gyerekekkel együtt kezdtük meg a veteményezésre való előkészítést. Magbörzét rendeztünk, ahol az általunk termelt és a szülők által behozott magokat válogattuk, rendeztük, rendszereztük, ezáltal fejlődött a gyerekek figyelme, gondolkozása, taktilis érzékelése. Saját komposztunk olyan mennyiségű lett, amennyivel nem csak az óvodakert növényeit, hanem az óvoda virágládáit, a parkunkban meglévő növényeket tudtuk táplálni. A kert újra ébresztése során felfedeztük a komposztlakókat, a sün odú lakóját, aki téli álmából ébredezett. Mesei tartalommal bővítettük a gyermekek irodalmi ismereteit, élményeit. Föld napján virágpalántákat, magoncokat cseréltünk, ezáltal erősítettük az óvoda és a család kapcsolatát.

Témahetek alkalmával az óvodapedagógusok sokoldalú ismeretnyújtással igyekeztek gyermekekkel megtervezni, megismertetni a csoportjuk kertjének beültetését. Csoportos és mikrocsoportos formában napi szinten gondozzák, látogatják a Manókertet. Legsikeresebb projektjeinknek az eper és a levendula termesztése és felhasználása bizonyult. Nehézséget okozott a növényvédelem, a gombás fertőzések kezelése főként az almafánál.

Terveink között szerepel családi napok alkalmával a kerti növényekkel való ismerkedés, gyógynövények még sokoldalúbb felhasználása, szakemberrel való kapcsolatfelvétel az öko-kert megvalósításához, esetleges további pályázatok felkutatása az anyagi forrásokbiztosításához.

Galéria